Teollisuuden Voimalle energiansäästöpalkinto

27.10.2004

Teollisuuden Voima Oy (TVO) sai tänään voimalaitosalan energiansäästöpalkinnon. Palkinto luovutettiin Tampereella Energiapäivillä tunnollisesta energiansäästösopimuksen toteuttamisesta. Yhtiössä on toteutettu järjestelmällisesti merkittäviä energiansäästötoimenpiteitä sekä arvioitu niiden säästövaikutusta. 

Palkinnon saamiseen vaikutti myös se, että TVO:n toiminnassa on otettu huomioon energian­säästö- ja ympäristöasiat henkilökunnan koulutuksessa. Lisäksi yhtiössä on käynnistetty innovatiivisia energiansäästöhankkeita, luovutustilaisuudessa todettiin.

- Nyt saatu palkinto kannustaa meitä jatkamaan energiansäästötoimia sekä parantamaan energiatehokkuutta. On hyvä saada myönteistä palautetta tehdyistä toimista. Tämä on tunnustus koko henkilöstölle, totesi TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola ottaessaan vastaan palkinnon.

Energiaa säästetty monissa kohteissa

- Heti sopimuksen solmimisen jälkeen yhtiö kiinnitti huomiota mm. valaistuksen uusintaan ja toteutimme mm. valojen osa-aikaisen sammuttamisen molemmilla laitosyksiköillä, kertoo energiansäästöasioista vastaava voimalaitosinsinööri Ari Anttila.

Anttila luettelee useita kohteita, joissa on saavutettu energian säästöä. - Vuonna 2001 Olkiluodon kakkosyksiköllä modifioitiin syöttövesipumput, jonka seurauksena  yksikön oma energiankäyttö väheni. Viime vuonna molemmilla yksiköillä korvattiin isoja muuttajia UPS:eilla ja näin saavutettiin energiansäästöä. Tänä vuonna uusittiin vuos­i­huoltojen yhteydessä matalapaine-esilämmittimet, näin samasta höyrymäärästä saadaan enemmän sähköä kuin aiemmin.

- TVO:n mittavin energiatehokkuutta parantava toimenpide oli 1990-luvulla toteutettu modernisointihanke, jonka yhteydessä Olkiluodon ydinvoimalaitosyksiköiden tuotanto kasvoi yli 18 prosenttia, Pertti Simola totesi.

Suunnitelmallista energiansäästöä

Mahdollisista energiansäästötoimista laadittiin TVO:ssa usean vuoden suunnitelma ja sitä on toteutettu kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe sisälsi TVO:n perusprosessin hyötysuhteen parantamisen ja tehonkorotuksen. Toisessa vaiheessa tarkasteltiin laitoksen omakäyttöenergian vähentämisen mahdollisuutta. Tähän kuului prosessilämmön hyödyntäminen laitosalueen lämmityksessä ja myös oman sähkönkäytön pienentäminen laitosalueella. Kolmannessa vaiheessa tarkasteltiin mereen menevän hukkalämmön hyötykäyttömahdollisuuksia. TVO on osallistunut ravunkasvatustutkimukseen sekä lämmitetyn routavapaan ja rajoitetun routakauden tutkimukseen eri kasveilla.

Kauppa- ja teollisuusministeriö sekä energia-ala sopivat energiansäästö­sopimuksen toteutuksesta ja tavoitteista energia-alalle lokakuussa 1997. TVO liittyi sopimukseen maaliskuussa 1998 ja raportoi ensimmäisen kerran energiansäästöstä vuonna 2000.

Lisätietoja:

Yhteiskuntavastuu- ja viestintäjohtaja Anneli Nikula, puh (09) 6180 2505.