Olkiluoto 3:n pohjantervajaiset maaherran johdolla

10.12.2004

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitosyksikön louhintatyöt ovat valmistumassa. Merkittävän välietapin saavuttamista juhlistettiin tänään OL3:n reaktorirakennuksen pohjantervajaisilla. Ykköstervaajina sutia heiluttivat Länsi-Suomen maaherra Rauno Saari ja TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola.

Olkiluoto 3 -projekti on etenemässä kohti tärkeää välitavoitetta, kun TVO valmistautuu luovuttamaan rakennustyömaan Framatome ANP:n ja Siemensin muodostamalle konsortiolle vuoden 2005 alkupuolella. Myös ydinenergialain mukaista rakentamislupaa odotetaan valtioneuvostolta vuoden alkupuolella. 

Toimitusjohtaja Pertti Simola totesi tervetuliaissanoissaan TVO:n vastuulla olevan työmaan valmistelun edenneen suunnitelmien mukaisesti. Loppusuoralla oleva valmisteluvaihe on vaatinut tilaajan lisäksi eri osapuolilta, kuten viranomaisilta, suunnittelijoilta, urakoitsijoilta sekä materiaalin ja palvelujen toimittajilta paljon ponnisteluja. ¿ Työt ovat sujuneet hyvässä yhteishengessä asiansa osaavien ammattilaisten toimesta, josta haluan antaa teille kaikille vilpittömän kiitoksen, Simola sanoi. Samalla hän kuitenkin muistutti, että nyt ollaan vasta pitkään maratonjuoksuun verrattavan ponnistelun alkukilometreillä.

Maaherra Rauno Saari arvioi juhlapuheessaan sähkön tuotannon nousevan uuden ydinvoimayksikön myötä yhdeksi Länsi-Suomen kasvualueeksi. Uuden yksikön rakentaminen aloittaa uuden ja vireän kauden, joka näkyy jo nyt rakentamisen vilkastumisena ja työvoiman koulutuksessa.

- Ydinvoimalaitosyksikkö on vaativaa rakentamista. Se tuo alueelle uutta työvoimaa niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Se heijastaa parhaimmillaan kasvua erikoisrakentamiseen, suunnittelupalveluihin, kauppaan ja logistiikkaan. Koetukselle se pistää myös alueen julkiset palvelut sekä liikenneyhteydet, Saari sanoi.

Maaherra painotti suomalaisten pääsevän kilpailemaan  huomattavan runsaslukuisista alihankinnoista ja saavan työmaan kautta myös mahdollisuuden uusiin kansainvälisiin kontakteihin, jotka parhaimmillaan heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Ulkomaalaiset työntekijät tuovat mukanaan kansainvälisyyttä ja monikulttuurista vuorovaikutusta länsirannikon elämään. Maaherra Saari toivotti heidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Satakuntaan.    

OL3 -projektin johtaja Martin Landtman kertoi tervajaispuheessaan TVO:n vaalivan ja kunnioittavan vanhoja perinteitä, joihin kuuluu myös rakennuskaivannon syvimmän kohdan tervaaminen. Tässä kaivannossa tuo kohta on 11 metrin syvyydessä. ¿ Laitos itsessään tulee olemaan uudenaikainen ja täyttää modernit turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Louhintatyöt käynnistyivät helmikuussa alkupaukulla ja ovat edenneet sen jälkeen ripeästi. Louhitun aineksen määrä on noin 500 000 kuutiometriä, ja tunneleita kallioperään on louhittu noin 700 metriä. Olkiluodon luja kalliopohja soveltuu erittäin hyvin ydinvoimalaitoksen perustaksi, totesi Landtman.      

Lisätietoja antavat:

Toimitusjohtaja Pertti Simola, puh. (02) 8381 2000

Projektijohtaja Martin Landtman, puh. (02) 8381 4100

Tiedotuspäällikkö Juhani Ikonen, puh. (02) 8381 5210.